De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM, Engelse naam: KLM Royal Dutch Airlines) is de nationale luchtvaartmaatschappij en een van de tien grootste werkgevers in Nederland. De luchthaven bij Schiphol is de thuishaven van de KLM. KLM en Air France werken sinds 2004 samen en deze holding wordt ook wel de Air France – KLM genoemd. KLM vliegt wereldwijd en kan ook heel veel passagiers vervoeren en ook heel veel vracht. Maar door de coronacrisis kon dat niet want alles stond stil. De vluchten waren allemaal stop gezet want het luchtverkeer was gesloten. Dit maatregel is wereldwijd bekend gemaakt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Doordat het luchtverkeer was gesloten waren alle luchtvaart maatschappijen achteruit gegaan en zo ook de KLM. Ze hebben aan heel veel verlies geleden en het zal dan moeilijk zijn om weer bovenop te komen.

Voor de pandemie was het Air France – KLM aandeel wel succesvol omdat alles nog normaal was. Er werden constant vluchten georganiseerd. Er waren heel veel mensen die gingen reizen naar verschillende delen in de wereld. Er kon heel veel winsten gemaakt worden, zo ook met de vliegtuig aandelen van KLM. Voor de pandemie was het wel te verwachten dat het Air France – KLM aandeel hoge winsten zouden opleveren omdat de KLM de nationale luchtvaartmaatschappij is in Nederland.

Maar toen brak de coronapandemie aan. Je mocht niet uit huis en zeker ook niet met het vliegtuig reizen. Overal was stil en leeg. Niet alleen de KLM maar ook andere luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven konden niet opereren. Heel veel bedrijven hebben verlies geleden, ook de KLM. Hoe de coronagevallen beetjes bij beetjes beginnen te dalen, zien wij dat winkels open gaan en dat het luchtverkeer ook beetjes bij beetjes open gaat. De KLM heeft nu nog schulden te betalen maar het zal wel heel veel tijd nemen voordat de KLM weer bovenop komt en de vliegtuig aandelen van de KLM weer zullen stijgen.

Wij hopen allemaal dat het coronapandemie snel voorbij gaat en dat wij weer als vroeger kunnen leven.