We hebben een zwaar jaar achter de rug met betrekking tot de economie en daarmee onze beurzen. Energieprijzen gaan door het dak en we hebben te maken met torenhoge inflatiecijfers. Om het allemaal leuker te maken voor studenten is het rentepercentage op de studieleningen tijdelijk verhoogd. Een heleboel problemen in een korte tijd dus. Deze problemen laten niet alleen studenten maar ook veel andere Nederlanders even krab bij kas zitten. In deze blog leer je hoe je het beste kan sparen in 2023.

Niet bezuinigen maar meer werken

Vaak wordt er in tijden van nood alleen maar gekeken naar hoe je het beste kan bezuinigen. Sparen bestaat echter niet alleen uit bezuinigen maar ook uit verdienen. Zo is het belangrijk om in zien dat je de kwestie ook kunt omdraaien. In plaats van dat je meer bezuinigd kun je ook meer of efficiƫnter werken om zo meer geld te verdienen. Een handige tool hierbij is om te kijken hoeveel tijd je dagelijks besteed aan onproductieve of nutteloze dingen zoals het eindeloos scrollen op je telefoon. Tijd is geld zeggen ze wel eens. Hierbij zul je merken dat veel mensen met het argument komen dat ze geen tijd hebben. Daarop heb ik maar een ding te zeggen: geen tijd is geen prioriteit! Iedereen heeft tijd. Het is een kwestie van keuzes maken.

Onnodige kosten

Nu je mindset is veranderd en je gedreven bent om meer te werken is het tijd om zoveel mogelijk onnodige kosten te elimineren. Neem als voorbeeld het opzeggen van ongebruikte accounts waar je maandelijks voor betaald. Steeds meer bedrijven hanteren een verdienmodel waarbij er maandelijks een bepaald bedrag bij de klant wordt afgeschreven. Vaak hebben klanten niet meer in de gaten of dat ze gebruik maken van deze producten of services. Er zijn een aantal websites die je kunnen helpen bij het opzeggen van accounts. Op deze manier kun je makkelijk je account op Facebook, Netflix of q park opzeggen.

Een financieel overzicht

Nu je meer geld verdient en alle onnodige kosten hebt geƫlimineerd is het tijd om een overzicht te maken van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zo heb je de grootse kosten- en inkomstenposten op een rijtje en kun je binnen een oogwenk zien waar elke cent heen gaat. Op deze manier pik je de grootse kostenposten eruit je je denkt te kunnen gaan tackelen.