Het merendeel van de “Electric Vehicle”-laadbeurten vindt thuis plaats. Het is immers de meest kosteneffectieve en handige methode om een elektrisch voertuig op te laden. In dit korte artikel leert u alles wat u moet weten over het thuis opladen van een elektrisch voertuig.

Uw elektrische voertuig kan klein of groot zijn, nieuw of gebruikt, Japans, Amerikaans of Zuid-Koreaans. Elk elektrisch voertuig heeft een stopcontact dat kan worden gebruikt om op te laden op de volgende locaties:

  • Thuis
  • Op straat
  • Op het werk

Toch laden de meeste eigenaars van elektrische auto’s hun voertuig thuis op. Sterker nog, de meeste eigenaren van plug-in elektrische auto’s laden hun auto’s meer dan 80% van de tijd thuis op. Of u nu in een huis woont of een appartement, een garage hebt of een eigen parkeerplaats, het thuis opladen van de batterij van uw elektrische auto is de meest kosteneffectieve en efficiënte methode. Veel eigenaren kopen zo’n laadpaal of laadkabel bij de verkopende winkels, zoals cablesoolutions.shop

Wat u moet weten over de oplaadsnelheid van elektrische voertuigen

Wist u dat u de batterij van uw elektrische auto kunt opladen via een stopcontact in het huis? In de wereld van elektrische auto’s wordt dit opladen niveau 1 genoemd. Meestal wordt de auto geleverd met een laadstation voor deze vorm van opladen. Als gevolg daarvan hebben eigenaars van volledig elektrische voertuigen toegang tot oplaadniveau 1.

Level 1 laadstation

Hoewel het gebruik van een oplaadstation van niveau 1 de eenvoudigste manier is om thuis te beginnen met het opladen van uw elektrische voertuig, wordt het meestal gereserveerd voor noodgevallen en hulp langs de weg. Het grootste deel van de tijd wordt het bewaard in de kofferbak van het voertuig. Dit is de reden waarom:

120-volt stekkers worden gebruikt bij Level 1 oplaadstations:

  • Bij een snelheid van ruwweg 9 km per uur kan het meer dan 24 uur duren voordat de batterij voor 80% is opgeladen.
  • Ze kunnen slechts één elektrisch voertuig tegelijk opladen (en de stekker kan niet voor iets anders worden gebruikt).

U weet nu dat als u thuis van een hogere oplaadsnelheid wilt profiteren, u moet investeren in een efficiënter oplaadstation.

Level 2 laadstation

Een level 2 laadstation is de snelste manier om uw elektrische auto thuis op te laden. Het kan worden gemonteerd aan de zijkant van uw huis, in een garage, of op uw eigen oprit. Het moet ook direct worden aangesloten op uw woon-energievoorziening, waarvoor de diensten van een erkende elektricien nodig zijn voor de laadpaal installatie.

Bij oplaadstations van niveau 2 wordt een 240-volt stekker gebruikt:

  • Hij kan de batterij van een volledig elektrisch voertuig in 4 tot 5 uur tot 80% opladen met een oplaadsnelheid tot 45 km per uur voor een volledig elektrische auto en tot 22,5 km per uur voor een plug-in hybride.
  • Hij wordt aangesloten op een speciaal stopcontact of rechtstreeks op het elektriciteitsbord.

Een level 2 laadstation is dus essentieel om alle voordelen van thuis opladen ten volle te benutten, zoals gemak, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en kostenbesparing!

Hoe zit het met oplaadstations op het derde niveau?

Er zijn weliswaar snellere oplaadstations beschikbaar, maar die zijn duur en vergen meer energie dan een woning kan leveren. Daarom worden ze op dit moment uitsluitend gebruikt voor openbaar opladen.