Iedereen heeft zich wel eens afgevraagd hoe het nou zit met alcohol in het vliegtuig. Soms zie je het in de eerste klasse. Soms zie je het overal. Soms zie je het nergens. Om onduidelijkheden weg te halen hebben we dit artikel geschreven waarin we de regels rondom drank in het vliegtuig uitleggen.

Waarom zijn er regels voor drank in het vliegtuig?

Het nuttigen van alcohol tijdens vluchten is al lang een gangbare praktijk maar waarom zijn er specifieke regels voor? De belangrijkste redenen hiervoor zijn gerelateerd aan veiligheid en gezondheid. In de beperkte en gesloten ruimte van een vliegtuig kunnen de effecten van alcohol anders zijn en onvoorziene complicaties veroorzaken. Veiligheid is de voornaamste zorg wanneer het gaat om het reguleren van alcoholgebruik aan boord. Alcohol kan de beslissingsvaardigheden beïnvloeden en leiden tot gedragsveranderingen die zowel de betrokken passagier als anderen in gevaar kunnen brengen. Onder invloed zijn kan bijvoorbeeld leiden tot agressief gedrag of onveilige situaties. Die zijn in een normale sociale omgeving misschien meer beheersbaar. Maar in de lucht kunnen uitpakken.

Daarnaast is de luchtdruk in een vliegtuigcabine ligt lager dan op zeeniveau. Dat betekent dat het lichaam minder zuurstof opneemt. Wanneer alcohol wordt geconsumeerd onder deze omstandigheden kan het versterkte effecten hebben die passagiers wellicht niet verwachten. Dit kan leiden tot snellere intoxicatie. Daardoor zijn passagiers zich mogelijk niet bewust van hun alcoholgrenzen zoals ze dat op de grond zouden zijn.

Wat zijn de huidige regels rondom drank in het vliegtuig?

De specifieke regels rondom het gebruik van alcohol in vliegtuigen variëren aanzienlijk. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het juridisch kader van het land van herkomst of de bestemming. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg van de algemene regelgeving en de verschillen tussen diverse types vluchten en maatschappijen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende beleidsmaatregelen als het gaat om alcohol. Bij sommige maatschappijen is alcohol gratis beschikbaar op lange internationale vluchten. Terwijl andere maatschappijen kosten in rekening brengen voor alcoholische dranken. Of deze zelfs helemaal niet aanbieden op korte of binnenlandse vluchten. Dit beleid kan ook worden beïnvloed door culturele normen en waarden van het land waar de luchtvaartmaatschappij gevestigd is.

Daarbij hebben Internationale vluchten vaak een liberaler alcoholbeleid in vergelijking met binnenlandse vluchten. Dit komt deels door de langere duur van internationale vluchten waarbij maatschappijen geneigd zijn meer services aan te bieden. Inclusief de service van alcoholische dranken. Binnenlandse vluchten kunnen striktere beperkingen hebben op het aanbod van alcohol aan boord. Vooral in landen met strenge alcoholwetten.

Hoe wordt drank in het vliegtuig gehandhaafd?

De handhaving van het alcoholbeleid aan boord is primair de verantwoordelijkheid van het cabinepersoneel. Die zijn getraind om adequaat om te gaan met situaties gerelateerd aan alcoholgebruik. Het cabinepersoneel heeft de taak om te zorgen voor een veilige en aangename vlucht voor alle passagiers. Zij zijn getraind in het herkennen van tekenen van intoxicatie. En ze hebben de autoriteit om de verstrekking van alcohol te weigeren aan passagiers die tekenen van overmatige consumptie vertonen. Je kunt wel voorafgaand aan de vlucht nog wat drinken uit bijvoorbeeld je skistok met drank. Maar je moet niet bezopen aankomen, want dan kunnen deze getrainde cabinemedewerkers je doorhebben.

Daarom kunnen passagiers die de regels overtreden te maken krijgen met diverse gevolgen. Deze verschillen van een simpele waarschuwing tot meer serieuze maatregelen zoals boetes. Ook kun je denken aan tijdelijke of permanente verbanning van de luchtvaartmaatschappij, of zelfs arrestatie bij aankomst. Dergelijke maatregelen zijn bedoeld om niet alleen de betrokken passagier, maar ook alle andere passagiers en vliegtuigpersoneel veilig te houden.

Tips voor verantwoord gebruikmaken van drank in het vliegtuig

Voor degenen die ervoor kiezen om alcohol te nuttigen tijdens een vlucht hebben we een lijstje gemaakt. Daarom zijn hier enkele tips om dit op een verantwoorde manier te doen:

Hoeveelheid die je veilig kunt drinken

Het is verstandig om je alcoholconsumptie te beperken tot één of twee drankjes. Afhankelijk van de duur van de vlucht en je persoonlijke gezondheidstoestand. Het is ook belangrijk om tussen de alcoholische dranken door voldoende water te drinken om hydratatie te behouden. Weet hierbij ook de 5 tips om comfortabel het vliegtuig in te gaan.

Alternatieven voor alcohol

Overweeg alcoholvrije alternatieven die vaak door luchtvaartmaatschappijen worden aangeboden. Deze kunnen bestaan uit diverse frisdranken, sappen of zelfs non-alcoholische cocktails. Die kunnen je een verfrissende ervaring geven zonder de effecten van alcohol. Als je trouwens alcohol gebruikt door vakantiestress, is het handig om te weten wat je kan doen tegen vakantiestress.

Nu ken je de echte regels rondom drank in het vliegtuig. Ook weet je hoe ze worden gehanteerd en ken je enkele tips voor het gebruiken van drank in het vliegtuig. Wij hopen je zo voldoende te hebben geïnformeerd.