In Limburg is van alles te beleven. Elke stad heeft weer wat anders te bieden. Je kunt een mooie wandeling maken, maar ook voor een stedentrip kun je in Limburg terecht. In deze blog ga je lezen wat er allemaal te zien valt in deze mooie provincie.

Natuur

Vooral Zuid-Limburg staat bekend om de mooie natuur. Je vindt hier dingen die je nergens anders in Nederland zult zien. Hieronder vind je drie natuurgebieden die niet moeten ontbreken bij je bezoek aan Limburg.

Nationaal Park de Grote Peel

Nationaal Park de Grote Peel is te vinden tussen op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Dit 1.400 hectare park wordt niet gekruist door wegen of andere infrastructurele werken, en dat is heel bijzonder. Dit natuurgebied staat vooral bekend om de vogelrijkdom. Er zijn wel meer dan 200 verschillende vogelsoorten te vinden in het park.

Nationaal Park de Meinweg

Ten Oosten van Roermond vind je Nationaal Park de Meinweg. Dit park heeft een omvang van ongeveer 18km2 en grenst aan Duitsland. Dit park staat bekend om de zeldzame terrassenlandschappen met steile overgangen. Dit landschap is ontstaan door de inschuring van het water van de Maas en de Rijn in combinatie met drie breukvlakken in de aarde.

Het Leudal

In de gemeente Leudal vind je natuurgebied Het Leudal. Dit is een gebied met een omvang van ongeveer 900 hectare, waarvan een groot deel wordt beheerd als reservaat. In dit gebied vind je ook een prachtige watermolen, genaamd de Sint Ursulamolen of ook wel de Leumolen genoemd. Tussen de bomen in dit gebied slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek.

Steden en dorpen

Een weekend auto huren is handig op je vakantie in Limburg, zo kun je genieten van alles wat de mooie provincie te bieden heeft. Hieronder lees je welke steden leuk zijn om te bezoeken, en wat hier allemaal te zien is.

Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van Limburg en bevind zich in het zuiden. Het telt ongeveer 121.000 inwoners en is daarmee de grootste gemeente van Limburg. Het Vrijthof kent iedereen wel. Hier vind je ook de Sint-Servaasbasiliek, dit is de mooiste kerk van de stad. Ook vind je hier ’s werelds meest gezegende boekhandel. Boekhandel Dominicanen is gelegen in een eeuwenoude kerk.

Valkenburg

Vlakbij Maastricht ligt de stad Valkenburg. Dit is DE plek waar je moet zijn als je van kerst houdt. Tijdens de donkere december maanden verandert Valkenburg namelijk in een echte kerststad. Tijdens kerst vind je hier ook de grootste ondergrondse kerststal van Europa. Maar Valkenburg heeft nog meer te bieden. Kasteel Valkenburg bijvoorbeeld, dit kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw maar vernield tijdens de tachtigjarige oorlog. Na de oorlog is het kasteel niet meer vernieuwd waardoor er enkel nog een ruïne staat. Er zijn ook meerdere grotten in Valkenburg die je kunt bezoeken, waarvan de Fluweelengrot zich onder Kasteel Valkenburg bevindt.

Thorn

Thorn is een klein stadje in Limburg. Het staat bekend om de witgeschilderde huizen, monumentale panden en de authentieke geplaveide straatjes. Thorn wordt daarom ook het witte stadje genoemd. Het stadje op zichzelf is al een bezienswaardigheid, maar je kunt ook een bezoek brengen aan de Abdijkerk in Thorn. Ook biedt het stadje verschillende eet gelegenheden zoals de Pannekoekenbakker en Restaurant Hofferkeukens.

Attracties en bezienswaardigheden

Limburg biedt vele attracties en bezienswaardigheden voor jong en oud. Als je met kinderen op pad bent is het leuk om naar GaiaZOO of Toverland te gaan. Maar wil je iets meer weten over de geschiedenis in Limburg? Dan is het leuk om eens naar Kasteel Hoensbroek of het Drielandenpunt te gaan. Hieronder lees je wat meer over de vier bezienswaardigheden.

GaiaZOO

In het zuidoosten van Limburg ligt Kerkrade. Hier ligt GaiaZOO, wat vernoemd is naar Gaia, de godin van de aarde. De dieren in dit park hebben ruime, natuurlijke verblijven die aansluiten op hun behoeftes. In een dag kun je de hele wereld afreizen in het park. Je ziet dieren op de savanne zoals de giraffen en je komt verschillende soorten apen tegen in het regenwoud.

vakantie limburg

Toverland

Toverland is een deels overdekt attractiepark gelegen in het plaatsje Sevenum. In 6 magische gebieden kun je verschillende attracties en shows vinden. Ieder gebied heeft zijn eigen betoverende thema. Ook zijn er verschillende restaurants en take-aways aanwezig zodat je niet met honger naar huis hoeft te gaan.

Kasteel Hoensbroek

In het plaatsje Hoensbroek vind je een van de grootste kastelen van Nederland. Dit kasteel bevat 67 zalen, vertrekken en ruimtes. Door de strategische ligging van het kasteel werd het in fasen uitgebouwd tot de grootste burcht tussen Maas en Rijn.

Drielandenpunt

Bij het Drielandpunt komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Dit punt is te vinden in Vaals, nabij de top van de Vaalserberg. Je kunt hier een mooie wandeling maken door het natuurgebied, of met de kinderen op avontuur in het labyrint.

Toch iets verder weg op vakantie? Lees dan deze blog over strandvakanties!