De feestdagen komen eraan! Wat is het jaar toch snel gegaan. Lagen we voor ons gevoel vorige week nog op het strand, moeten we inmiddels alweer denken aan de kerstinkopen. Dit is dan ook het moment van kerstmarkten in Europa. Kerstmarkten in Nederland en Duitsland zijn populair en alom bekend, maar er zijn meer mooie plekjes te vinden. 

Op zoek naar magie in Straatsburg

Ah, Straatsburg! Hier vind je de oudste kerstmarkt van Frankrijk en, geloof het of niet, een van de oudste van heel Europa. Straatsburg noemt zichzelf trots de ‘Hoofdstad van Kerstmis’, en als je de met lichtjes versierde straten en kraampjes ziet, begrijp je waarom.

Wandelend door het historische centrum, ruik je de geur van glühwein en versgebakken pretzels. De kraampjes staan vol met handgemaakte kerstdecoraties, unieke cadeaus en heerlijke lekkernijen. En als je geluk hebt, word je misschien wel getrakteerd op een vrolijk kerstliedje gezongen door een plaatselijk koor. Straatsburg is zonder twijfel dé plek voor een ultieme kerstbeleving. Neem je warme sjaal mee, stap in je gezelligste kersttrui, en geniet van de feestelijke sfeer!

Kerstmarkten Duitsland: niet te evenaren

Duitsland en kerstmarkten, het is een combinatie die je gewoon niet mag missen. Bijna elke Duitse stad heeft wel een kerstmarkt, maar enkele springen er echt uit. Neem bijvoorbeeld de kerstmarkt van Neurenberg. Deze markt dateert uit de 16e eeuw en staat bekend om zijn speciale lekkernijen zoals de Nürnberger Lebkuchen en sappige braadworsten.

En dan is er nog het magische Dresden. Hier vind je de Striezelmarkt, een van de oudste kerstmarkten van Duitsland. Alles draait hier om de beroemde Dresdner Stollen, een zoet kerstbrood vol met rozijnen, amandelen en gekonfijte vruchten. Een echte aanrader! Maar onderschat ook steden als München en Berlijn niet. Overal waar je komt, voel je de kerstspirit.

Kerstmarkten die je niet op je lijstje had staan

Ja, Straatsburg en Duitsland zijn fantastisch. Maar wist je dat er nog zoveel meer te ontdekken valt? Neem bijvoorbeeld Tallinn in Estland. Met zijn middeleeuwse binnenstad lijkt het wel alsof je een kerstsprookje binnenstapt. De besneeuwde straten, de historische gebouwen en de gezellige kraampjes maken het plaatje compleet.

Of wat dacht je van de kerstmarkt in Praag? Met het majestueuze kasteel op de achtergrond en de Karelsbrug in de verte, kun je hier genieten van heerlijke Tsjechische lekkernijen. Probeer vooral de Trdelník, een soort zoete rol gemaakt van deeg, suiker en kaneel. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het pittoreske Brugge in België. Met zijn romantische grachten en historische gebouwen is het de perfecte plek voor een winterse citytrip. Waar je ook heen gaat, kerstmarkten brengen de magie van het seizoen tot leven.

Europa is een echt kerstparadijs. Dus trek je warmste jas aan, zet je muts op en stap in de wereld van lichtjes, glühwein en feestelijke vreugde. Elk land, elke stad heeft zijn eigen unieke charme en tradities. Ga je op zoek naar de beste cadeaus of wil je gewoon genieten van de sfeer? Het maakt niet uit, want de kerstmarkten van Europa staan altijd voor je klaar. Waar wacht je nog op? Het avontuur roept!