Als je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk om een kentekencontrole op een RDW te doen. Een RDW is het Kentekenbewijs en Document van Voertuig. Door deze controle te doen kun je zien of de auto bij ongelukken betrokken is geweest of dat hij nog openstaande boetes heeft. Je kunt ook de geschiedenis van het voertuig te weten komen. Om een kenteken check voor een RDW te doen, kun je online diensten gebruiken of zelfs je plaatselijke politiebureau.

Wat is RDW en waarom moet je die controleren

De RDW is de Nederlandse voertuigautoriteit. Volgens de wet zijn ze verantwoordelijk voor de registratie, uitschrijving en vergunningverlening van voertuigen in Nederland. Ze geven ook advies en informatie over voertuigen, onder meer over teruggeroepen veiligheidsvoorschriften en technische bulletins. De RDW website is een goede bron van informatie voor de consument, want hij biedt een doorzoekbare databank van alle terugroepacties en technische bulletins die door de Nederlandse autoriteiten zijn uitgegeven.

Bovendien bevat de site een link naar het snelle waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten van de Europese Unie, waarmee de consument kan zoeken naar terugroepacties en veiligheidswaarschuwingen die door andere Europese landen zijn uitgegeven. De RDW website controleren voordat je een voertuig koopt is een goede manier om er zeker van te zijn dat je een veilige en betrouwbare auto koopt.

Hoe doe je een kentekencheck

Het controleren van de nummerplaat van een voertuig is eenvoudig bij RDW Nederland. Om te beginnen ga je naar de RDW website en kies je ‘Voertuigcontrole’ Voer dan het nummerbord van het voertuig in kwestie in. RDW geeft je dan een rapport met informatie over de geregistreerde eigenaar van het voertuig, en over eventuele openstaande boetes of registratieproblemen.

Deze dienst is gratis en kan door iedereen in Nederland gebruikt worden. Als je vragen hebt over een bepaald voertuig, kun je rechtstreeks contact opnemen met de RDW voor meer informatie. Met RDW Nederland is kentekencontrole snel en gemakkelijk – zodat je met een gerust hart kunt rijden.