De EGR-klep is een belangrijk onderdeel van de motor van je auto. Het zorgt voor de recirculatie van een deel van de uitlaatgassen terug naar de motor voor verbranding. Dit helpt om de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden te verminderen. 

Echter, na verloop van tijd kan de klep verstopt raken met roet en andere deeltjes, wat kan leiden tot verminderde motorprestaties en verhoogde uitstoot. Daarom is het belangrijk om de EGR-klep regelmatig te reinigen.

Op de website van Dutch Performance Products is daar veel meer informatie over te vinden. In dit artikel vertellen ze je meer over het reinigen van de EGR klep en de dingen waar je rekening mee moet houden.

Hoe reinig je de EGR-klep?

De EGR klep reinigen kan een beetje ingewikkeld zijn, afhankelijk van het model van je auto. Lees daarom ook altijd goed de specifieke instructies door voor jouw auto. Bij twijfel kun je beter niets doen en hulp vragen aan een expert. Hier zijn de basisstappen:

  1. Verwijder de EGR-klep: Dit kan meestal worden gedaan door de bouten die de klep op zijn plaats houden los te draaien.
  2. Reinig de klep: Gebruik een geschikt reinigingsmiddel om de klep en de omliggende gebieden schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle roet en andere deeltjes verwijdert.
  3. Installeer de klep opnieuw: Zorg ervoor dat je de klep correct installeert en alle bouten goed aandraait.

Belangrijke tips

  1. Draag altijd beschermende kleding en veiligheidsbril tijdens het reinigen van de EGR-klep om te voorkomen dat reinigingsmiddelen en roetdeeltjes in contact komen met je huid of ogen.
  2. Als je niet zeker weet hoe je de EGR-klep moet reinigen, of als je niet comfortabel bent met het doen van dit soort onderhoud, is het altijd het beste om een professional in te schakelen.

Het onderhouden van je EGR-klep door regelmatige reiniging kan helpen om de levensduur van je motor te verlengen en de prestaties van je auto te verbeteren. Wees dus proactief en maak het reinigen van je EGR-klep een onderdeel van je reguliere auto-onderhoudsroutine.