Weken, soms zelfs maanden heb je er naartoe geleefd: de vakantie! Eenmaal op het vakantieadres aangekomen lukt het je niet om echt te ontspannen. Ook al lig je lekker op een strandbedje, in je hoofd blijft het maar druk en passeren er allerlei dingen de revue. Werk, familie, een volle agenda die straks weer op je wacht. Niet fijn voor jezelf dat je niet echt tot rust komt, maar ook niet voor je reisgenoten. Om zo snel mogelijk van de onrust in je hoofd en lijf af te komen hebben we een aantal tips voor je.

Start op tijd met de voorbereidingen

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je veel relaxter op vakantie gaat. Maak een lijst waarop staat wat je allemaal mee moet nemen en vink af wat al klaar ligt. Hierbij kun je denken aan je paspoort en andere reisdocumenten, badlakens, zwemkleding en toiletartikelen. Wil je tijdens de vakantie lekker opvallen neem dan de benodigdheden voor een dagje strand mee in tassen met opdruk. Regel iemand die de planten verzorgt, de post uit de bus haalt tijdens je afwezigheid en zorg voor de opvang van de huisdieren. Ook een parkeerplaats bij Schiphol kun je alvast reserveren. Vlieg je ’s nachts of vroeg in de ochtend? Boek er dan ook een hotel. Dan start je de reis al een stuk relaxter.

Start het ontspannen langzaam op

Het klinkt misschien gek maar je kunt het beste de vakantie actief beginnen. De stresshormonen zitten namelijk nog in je lichaam waardoor je niet direct kunt chillen op je strandlaken. Ga daarom eerst een lekker eind wandelen of onderneem een andere activiteit waarmee je jouw lichaam aan het werk zet. Houd de eerste dagen ook je normale slaapritme aan. Je biologische klokje moet namelijk even omschakelen naar een ander ritme. Omdat datzelfde ook geldt voor je medereizigers moet je elkaar hier de ruimte in geven. Zo voorkom je irritaties onderling.

Onderneem ook dingen alleen

Ook al ga je samen met anderen op vakantie, dat betekent niet dat je continue tijd met elkaar door moet brengen. Ga lekker alleen naar het strand of ga in je uppie een eindje wandelen. Doe dingen waardoor jij echt tot jezelf komt. Wat je wel samen kunt doen is bijvoorbeeld winkelen. Laat hiervoor boodschappentassen bedrukken waarin je souvenirtjes, eten en drinken makkelijk meeneemt.

Laat het werk thuis

Ondanks dat het verleidelijk is om af en toe je werkmail te checken moet je dit niet doen. De afwezigheidsmelding staat tenslotte niet voor niets ingeschakeld. Om volledig te kunnen ontspannen moet je het werk loslaten. Wil je niet in de verleiding komen dan kun je beter de laptop thuis laten. Plan de dagen tijdens de vakantie niet te vol. Wanneer je teveel wilt zien kom je vermoeider thuis dan dat je weg bent gegaan. Zorg dat je na thuiskomst nog een paar dagen vrij bent. Even herstellen van het reizen, de was doen en wat opruimen. En natuurlijk nagenieten van de ontspannen vakantie!