Wie wel eens in Curaçao geweest is, heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van “the blue room”. De blue room is een bekende onderwatergrot op Curaçao. In deze grot weerkaatst het licht van buiten de grot door het water de grot in. Dat zorgt voor een blauwe gloed overal waar je om je heen kijkt! Het is een magisch gevoel om in de met blauw omgeven wateren te duiken met scholen van vissen om je heen. Het is dus zeker een bezoekje waard! In dit artikel vertellen we je waar je the blue room kunt vinden en geven je praktische tips over het betreden van deze onderwater grot.

Hoe kom je bij the blue room?

Er zijn een paar opties om bij the blue room op curacao te komen. 

Optie 1: Met de kajak

Als je in een sportieve bui bent en wat meer wil zien van het eiland vanaf het water, kun je op Playa Santa Cruz Captain Goodlife vinden. Daar kan je een kajak huren. Je betaalt $35 voor 2 uur. Het duurt ongeveer 25 minuten voordat je aankomt bij de onderwater grot “the blue room”. Je kunt je kano even vastmaken aan een rots of een boei en het laatste stukje zwemmen.

Optie 2: Te voet

Als je het niet erg vind om een stukje te hiken, kun je ook te voet bij the blue room komen. Parkeer je auto bij Playa Santa Cruz en loop vanaf de parkeerplaats op Playa Santa Cruz in Curaçao naar beneden. Er loopt een wandelpad dat je kunt volgen, maar sommige stukken zijn rotsachtig en een beetje stijl. Je zult sommige stukjes een beetje moeten klimmen, maar de reis maakt de bestemming zo waardevol nietwaar? Als je aan de rand komt van de grot moet je geen hoogtevrees hebben, want je moet van een metertje of 3 het water in springen!

Optie 3: De levende legende

Optie 3 is om een boottripje of een duikexpeditie te boeken met Captain Goodlife, de levende legende van Curaçao. Hij brengt je naar the blue room, geeft je alle mooie tips en als je het genoegen hebt om met de captain zelf de trip te maken, dan belooft het een onvergetelijke trip te worden! 

Hoe kom je ín the blue room in Curaçao?

Om de hoek van de baai, zie je op het eerste gezicht alleen maar rotsen. Als je echter goed kijkt, zie je in een van de rotsen een kleine ingang waar je naar binnen moet. Je bent aangekomen bij de ingang van “the blue room”. Wij adviseren om met iemand mee te gaan die al ervaring heeft met het betreden van de grot. Het is helaas een aantal keer voorgekomen dat iemand nooit meer levend uit de grot gekomen is. Laat dat je niet afschrikken, want er gaan jaarlijks duizenden mensen naar binnen die wel gewoon weer naar buiten komen.

Waar moet je rekening mee houden als je the blue room wil betreden?

  1.       Hoe hoog staat het water?

In sommige gevallen zit er nog een beetje ademruimte tussen het plafond en het water, maar dat is niet altijd zo.

  1.       Je moet 3 meter onder water zwemmen

Om in de blue room te komen moet je 3 meter onder water zwemmen. Bereid je hier mentaal op voor zodat je niet in de paniek schiet als je eenmaal begonnen bent aan de duik en je het gevoel bekruipt dat er geen einde aan komt, je in paniek raakt, vervolgens gedesoriënteerd en daarna hoopt op een goede afloop. Blijf ten alle tijden rustig. Het is 3 meter onder water zwemmen, als je kalm blijft doorzwemmen en je toewijd aan de duik, dan komt het goed. Als je dat eng vind, kun je beter terug komen als het waterpeil iets gezakt is, zodat je een beetje ademruimte hebt tussendoor.

  1.       Pas op met scherpe rotswanden

Let goed op tijdens het zwemmen dat je één hand boven je hoofd houd zodat als je ergens tegen aan zwemt, het niet je hoofd is tegen een scherpe rotspunt. Zo gebeuren de meeste ongelukken, dus let daar een beetje op.

In the blue room

Als je de tocht hebt overleefd, kennis gemaakt hebt met Captain Goodlife, een stuk gehiked hebt of een kajakroute hebt afgelegd en daarna ook nog succesvol de grot binnen bent gekomen, dan gefeliciteerd. Je zult er beloond worden met een gevoel van pure magie, ontroerd raken door de schoonheid van deze absoluut bijzondere, met een blauwe gloed omgeven schat. Na een bezoekje aan the blue room, ben je er zeker van. De hemel is een plek op aarde!