Bitcoin is de afgelopen periode in bekendheid toegenomen en geleidelijk aan een hype geworden. Veel meer mensen kopen het als toekomstige investering, velen speculeren ermee en velen gebruiken het gewoon als betaalmiddel. Maar wat is bitcoin? Bitcoin is een digitaal munteenheid, het is virtuele geld dat door computers wordt gegenereerd door het oplossen van wiskundige formules. Net zoals mensen in de reële wereld goud delven, wordt in de virtuele wereld cryptocurrency, waaronder bitcoin, gedolven. Op een groot netwerk aan supersnelle computers (nodes) die met elkaar verbonden zijn middels een datasysteem, Blockchain, letterlijk een ketting aan computers die een blok vormen, worden razendsnel wiskundige formules opgelost. Bij elke oplossing worden er bitcoins gegenereerd. Deze worden ten verkoop aangeboden en de computer (eigenaar), die de formule als eerst oplost krijgt een percentage. Bitcoin wordt ook wel btc genoemd.

Waar btc kopen

Nu denk je bij jezelf waar koop ik btc dan? Btc kan je op verschillende handelsplatformen kopen. Er zijn een scala aan bitcoin brokers en coin exchanges te vinden op het net. Wil je handelen in bitcoin, kopen en verkopen, dan kan je het liefst op een exchange platform beginnen. Wil je het in je bezit houden voor de toekomst of betalingen dan kan je liever een wallet kiezen. Er zijn online, desktop, mobiele, hardware, paper en desktop wallets die je kan kopen en gebruiken.

Hoe gebruik je bitcoin

Bitcoin kan je gebruiken om betalingen mee te verrichten bij webshops en winkels die bitcoins accepteren. Je informeert naar hun bitcoin adres en maakt vanuit jouw wallet de bitcoin over voor hun. Tegenwoordig kan je zelfs je Euro’s op Schiphol omzetten naar bitcoins, deze service wordt aangeboden voor vakantiegangers die geen euro’s in hun land kunnen gebruiken. Of voor vakantiegangers uit Nederland naar een ander land, waar Euro’s een moeilijk betaalmiddel is. Bitcoin is namelijk een internationaal betaalmiddel. Je kan bitcoin ook gebruiken om te sparen voor toekomstige doeleinden, bijvoorbeeld bij een hogere koers omzetten naar cash. Je kan ook een cryptocreditcard aanvragen, je moet wel een wallet met bitcoins hebben om dit te kunnen gebruiken. Het heet namelijk creditcard, maar de credit wordt uit jouw bitcoin wallet verstrekt aan jou. Via Visa of Mastercard worden de coins omgezet naar valuta voor betalingen. Er worden meestal 1 of 2 koersen aangeboden voor 1 of 2 valuta soorten.