Kleine krassen en lakschade op je auto kunnen het uiterlijk flink verpesten, maar gelukkig zijn er manieren om deze zelf te herstellen. Het laten repareren van schade aan de autolak bij een professioneel bedrijf kan duur zijn, maar met behulp van diverse producten kun je eenvoudig zelf de schade aan de autolak repareren. In dit artikel leggen we uit hoe je dit zelf kunt doen en welke producten je hierbij nodig hebt. Zo kun je flink besparen op reparatiekosten en ervoor zorgen dat je auto er weer als nieuw uitziet.

Soorten krassen en lakschade

Om de juiste aanpak voor lakschade te bepalen, is het belangrijk om te weten hoe diep de kras is en hoe de autolak is samengesteld. Oppervlakkige krassen zijn krassen die niet dieper gaan dan de blanke laklaag en kunnen vaak eenvoudig worden hersteld. Diepere krassen, waarbij de kleurlaag is aangetast, vereisen meer aandacht en vaak speciale autolakproducten. Er zijn verschillende soorten krassen in autolak, zoals krasjes van takjes, vogelpoep, steenslag of krassen van andere auto’s. Diepe krassen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk of vandalisme. Afhankelijk van de diepte en soort kras of beschadiging, zul je verschillende methodes en producten nodig hebben om deze succesvol te herstellen.

Producten om lakschade te herstellen

Als je kleine krassen of lakschade op je auto hebt, kun je deze in veel gevallen gemakkelijk zelf herstellen. Maar welke producten heb je hiervoor nodig? Gelukkig zijn er diverse autopoetsmiddelen beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lakstift of lakpen, waarmee je kleine krasjes en beschadigingen kunt bijwerken. Ook zijn er spuitbussen verkrijgbaar waarmee je grotere oppervlakten kunt behandelen. Het is belangrijk om het juiste product te kiezen voor de specifieke soort lakschade die je hebt, om zo een optimaal resultaat te behalen. Autopoetsmiddelen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je de kleur van je auto nauwkeurig kunt matchen. Door zelf de lakschade te herstellen met behulp van de juiste producten, kun je flink besparen op reparatiekosten en ervoor zorgen dat je auto er weer als nieuw uitziet.

Het herstellen van oppervlakkige krassen

Kleine krassen op de autolak zijn vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende methodes om deze zelf te verwijderen. Oppervlakkige krassen die niet dieper gaan dan de blanke lak kunnen vaak worden hersteld door middel van polijsten. Hierbij wordt een polijstmiddel gebruikt om de bovenste laag van de lak weg te schuren totdat de kras niet meer zichtbaar is. Het is belangrijk om hierbij niet te veel druk uit te oefenen en om het polijstmiddel gelijkmatig over de kras te verdelen.

Het herstellen van oppervlakkige krassen is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren. Door het toepassen van polijsten of lakcorrectie kun je de krassen zelf verwijderen en ervoor zorgen dat je auto er weer als nieuw uitziet.

Diepe krassen en grotere lakschade herstellen

Als je te maken hebt met diepere krassen of grotere beschadigingen aan de autolak, vereist het herstellen iets meer voorbereiding en nauwkeurigheid. Maar als je de juiste autolak koopt kun je zelf een professioneel resultaat bereiken. Als de kras dieper is dan de blanke lak, kun je een lakstift gebruiken om de kleur bij te werken. Zorg ervoor dat je een lakstift koopt die overeenkomt met de kleur van je auto.