Wellicht heb je over de Balkan gehoord. Je bent in ieder geval op zoek naar bestemmingen met adembenemende bezienswaardigheden voor je volgende reis. Waarmee je nu vooral wel rekening moet houden, is dat het reizen nu anders is. Er zijn namelijk maatregelen tegen de COVID-19-pandemie. Zowel voor je reis vanuit Nederland naar de Balkan landen als vanuit een van deze landen terug naar huis, gelden er Coronamaatregelen.

Ga deze goed na op de website van de overheid. En de overige tips? Lees mee.

Vliegtuig of auto? Of beide?

Reizen met het vliegtuig is mogelijk naar de Balkan landen, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Kroatië, Montenegro en Servië. Bij aankomst kun je een auto huren of ernaartoe rijden in een auto van Justlease. Op die manier bespaar je op de reiskosten terwijl je op je eigen tempo geniet van het landschap.

Online kaarten

Als je auto niet over een navigatiesysteem beschikt, zorg ervoor dat je dit instelt op je mobiele telefoon of tablet. Op die manier kun je veilig het gebied verkennen zonder te verdwalen. Handig is ook om een fysieke wegenkaart bij je te hebben, mocht het zijn dat batterijen van je apparaten leeglopen.

Servicestations of oplaadstations

Los van het gebied verkennen, is het belangrijk dat je een goed plan maakt voor je roadtrip. Afhankelijk van het type auto, elektrisch of op brandstof, zul je van tijd tot tijd moeten bijtanken. Niets is zo lastig als zonder brandstof te zitten of met een lege accu.

Beschermende middelen

Zorg ervoor dat je voldoende beschermende middelen bij je hebt. Dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, waardoor je bijvoorbeeld niet toegelaten wordt. Mondkapjes zijn daar een voorbeeld van, maar ook handreinigingsmiddel voor je eigen veiligheid en gezondheid.

Lees over de gebieden

Door van tevoren te lezen over de landen die je zult bezoeken, kun je jezelf heel wat tijd besparen. Je weet dan ongeveer welke de meest indrukwekkende plekken en bezienswaardigheden zijn. Zo verlies je niet veel tijd met rondvragen of zelf nagaan wanneer je in de landen zit. Aan de andere kant, voor de avonturiers is het misschien wel spannend zelf op ontdekking uit te trekken.

Tot slot is het van belang goed voorbereid te zijn. Denk hierbij aan de Coronamaatregelen die nog steeds van kracht zijn. Je kunt verder met het vliegtuig naar de landen of er met een leaseauto naartoe rijden. Leg je online en fysieke kaarten klaar zodat je zorgeloos kunt navigeren. En zorg voor voldoende huidreinigingsmiddelen en mondkapjes.