Een blik op de parkeerterreinen rond Schiphol toont de groeiende populariteit van leasecontracten. Waar het aantal leaseauto’s in 2016 nog op zo’n 64.000 lag, waren dat er in 2022 al meer dan 231.000. Cijfers over het aantal leaseauto’s in 2023 zijn er nog niet. De verwachting is dat het autoleasepark de komende jaren blijft stijgen, daar de keuze voor private lease verschillende voordelen biedt. Huishoudens hoeven geen grote investering te doen bij de aanschaf van een nieuwe auto en weten aan het begin van de maand precies waar ze aan toe zijn. Onverwacht hoge onderhoudskosten zijn met private lease verleden tijd. 

Grote behoefte aan flexibiliteit bij leasen auto 

Consumenten die voor het leasen van een auto kiezen hebben hierbij een grote behoefte aan flexibiliteit. Dat blijkt onder meer uit de gemiddelde looptijd van deze contracten. Waar een leaseauto in het eerste kwartaal van 2021 nog voor gemiddeld 54 maanden afgenomen werd bij de leasemaatschappij, waren dat er in Q1 van 2023 nog maar 48. Niet alleen de gemiddelde looptijd van een leasecontract ligt fors lager. Ook wordt steeds vaker gezocht naar contracten die maandelijks opzegbaar zijn. De leaseauto is hiermee een tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld als de eigen auto noodgedwongen vervangen moet worden. 

Voordelen van de keuze voor private lease 

Het voornaamste voordeel van het private leasen van een auto is de zekerheid die dit je biedt. Je weet bij het afsluiten van het contract direct waar je aan toe bent. De kosten voor het onderhoud aan de auto, de wegenbelasting en verzekering hiervan zitten bij de leaseprijs inbegrepen. Enig nadeel van een leasecontract is het feit dat kilometers buiten het afgesloten contract relatief duur zijn. Schat je vooraf bijvoorbeeld in dat je circa 15.000 kilometer rijdt op jaarbasis en worden dit er 16.000? Dan betaal je relatief veel voor deze 1.000 extra kilometers. Een goede reden om het geschatte aantal kilometers op jaarbasis liever te ruim, dan erg krap in te schatten. 

Neem de auto over aan het eind van het leasecontract 

Verschillende leasemaatschappijen bieden je de mogelijkheid om een leaseauto aan het eind van de contractperiode over te nemen. Voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de auto goed behandeld en onderhouden is. Het is verstandig om de geboden prijs van de leasemaatschappij te vergelijken met de gemiddelde prijs bij garages. Soms blijkt de prijs die een leasemaatschappij rekent nauwelijks lager of zelfs hoger te liggen dan hetgeen je op andere plekken betaalt.