‘Je wil hier linksaf slaan. Mag dat?’ Je hebt er een plaatje bij van een motor op de rijweg en er staat een verkeersbord bij in blauw met een witte verticale balk en rode horizontale balk. Oftewel, doodlopende straat. Tja, mag er dan linksaf slaan of niet? Het is een van de vele vraagstukken die voorbij komen in het theorie examen voor een rijbewijs. Om een gemotoriseerd voertuig te mogen besturen heb je namelijk een rijbewijs nodig, anders ben je in overtreding. Dat we dit voor een auto en natuurlijk motor nodig hebben, dat weet iedereen. Maar het is ook nodig om een bromfiets te mogen besturen.

Praktijk & theorie

Het leren besturen van een nieuw gemotoriseerd voertuig, zoals een bromfiets of een motor, gaat zowel in de praktijk als in theorie. De praktijklessen helpen je het voertuig te leren kennen. Je gaat op de motor of bromfiets onder begeleiding de weg op, zodat je in de praktijk leert deelnemen aan het verkeer, zoals invoegen, uitvoegen, bochten maken en natuurlijk duidelijk maken aan je medeweggebruikers wat je wil. De praktijk is heel goed om dus te leren hoe het werkt als je de weg op gaat, maar om aan het spel mee te kunnen doen, moet je wel op de hoogte zijn van de verkeersregels. De verkeersregels leer je doorgaans zelf vanuit een boek voor bromfiets of motor theorie, wat je vaak bij de rijschool krijgt of koopt.

Veel verkeersregels

Er zijn verschillende verkeersregels, verkeersborden en verkeerssituaties die je moet weten voor je de weg opgaat. Hoewel veel van die regels voor iedere bestuurder gelden, denk hierbij aan verkeersborden, voorrangsregels en plaats op de weg, zijn er heel specifieke regels voor bijvoorbeeld bromfiets en motor. Zo mag je met je bromfiets de ene keer wel gebruik maken van het fietspad, maar in veel gevallen niet. Vanuit de bromfiets theorie leer je deze uitzonderingen herkennen in de praktijk. De motor heeft weer andere verkeersregels die speciaal zijn opgesteld voor het deelnemen aan het verkeer of parkeren. Hoewel theorieboeken duidelijk en helder zijn opgebouwd, kan de hoeveelheid aan verkeersregels en verkeerssituaties overweldigend zijn. Vooral als je net begint met bromfiets of motorrijden. Ga dan niet in je eentje zitten leren. Doe een (online) theoriecursus!

Theoriecursus; samen leren over het verkeer

Het leren van je theorie is leuker als je het samen doet. Daarom zijn er vaak cursussen te volgen waar je samen klassikaal leert. Het voordeel hiervan is dat een leraar alle theorie met je doorneemt en je tijdens de lessen vragen kan stellen. Bovendien kan het fijn zijn om samen met elkaar te leren over verkeerssituaties en verkeersborden. Tijdens dergelijke cursussen worden echte examenvragen behandeld die je bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) voorgeschoteld krijgt. Het nadeel van een dergelijke cursus is dat je het misschien niet kan inpassen in je dagelijks leven. Je moet er immers tijd voor vrijmaken en dat komt wellicht in de knoop met school en werk. Waarom zou je dan niet dezelfde ervaring zoeken, vanachter je computer?

Online cursus

Er is namelijk voor motor en bromfiets theorie de mogelijkheid om via een videocursus je theorielessen te volgen. Net alsof je in de klas zit, maar dan gewoon lekker thuis. Leg je kladblok maar neer en pak er een pen bij om aantekeningen te maken. Tijdens de videolessen wordt alles rondom de theorie goed uitgelegd. Pauzeer, spoel terug, kijk opnieuw en leer zo snel en gemakkelijk de verkeersregels voor motor of brommer, het herkennen van verkeerssituaties en natuurlijk de verschillende verkeersborden en de daarbij behorende regels. Alles wat je moet weten voor het theorie examen bij het CBR komt aan bod. Inclusief examens om te oefenen, zodat je goed voorbereid aan het examen kan beginnen. En weet je wat helemaal fijn is? De online cursus voor motor of bromfiets theorie biedt zelfs persoonlijke hulp voor als je er echt niet uit komt.

Bepaal zelf je cursusduur

Wil je in drie weken tijd alles leren over de speciale verkeersregels voor motor of bromfiets en natuurlijk de gewone theorie die te maken heeft met verkeer en veiligheid? Dat kan met een online cursus. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoelang je aan de cursus wil werken en natuurlijk betaal je voor die periode. Langer of korter nodig? Dat kan natuurlijk. Met een dergelijke theoriepakket op maat leer je in je eigen tempo dat zal zijn vruchten afwerpen tijdens het theorie examen én in de praktijklessen. Want hoe fijn is het om te weten dat je die doodlopende straat gewoon in mag of ergens alleen maar rechtsaf zou mogen slaan, zonder heel lang erover na te hoeven denken. Bepaal dus zelf je cursusduur en slaag met vlag en wimpel voor je theorie examen. Dan hoef je alleen op de praktijk te focussen.