Het zal je maar gebeuren: je komt net terug van vakantie en dan ontdek je dat de auto die je had geparkeerd bij het vliegveld een flinke kras heeft.  Het is natuurlijk erg vervelend als je auto beschadigd is op de parkeerplaats, want er is geen dader te bekennen om het op te verhalen. Gelukkig zijn er verzekeringsopties die hulp bieden. In dit artikel verkennen we de verschillende soorten autoverzekeringen en hun dekking in geval van parkeerschade. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je kunt verwachten van je verzekering in deze situaties.

Wat dekt je autoverzekering bij schade?

Wat je vergoed krijgt uit je autoverzekering voor autoschade op een parkeerplaats hangt af van je dekking. 

  • WA-verzekering

In Nederland is een WA-verzekering de minimale verzekering verplicht voor elke auto. Echter, deze verzekering dekt schade aan je eigen auto niet.

  • WA plus (Beperkt casco)

De WA Plus-verzekering biedt meer dekking dan alleen de WA-verzekering. Deze verzekering dekt onder meer diefstal, brand, ruitbreuk, storm en hagelschade. Echter, bij schade op de parkeerplaats, zoals deuken of krassen door een onbekende dader, ben je meestal kun je geen beroep doen de WA plus-verzekering.

  • Allrisk (Volledig casco)

Voor de meest uitgebreide dekking kies je een Allrisk verzekering. Deze verzekering dekt bijna alle schades aan je auto, inclusief schade door vandalisme of een aanrijding door je eigen schuld.

Wanneer de dader onbekend is, zoals vaak het geval is bij parkeerschade, wordt het lastig om de schade vergoed te krijgen. Als je alleen een WA of WA Plus-verzekering hebt, draag je meestal zelf de kosten. Bij een Allrisk verzekering wordt de schade wel vergoed, maar moet je rekening houden met het eigen risico en mogelijke gevolgen voor je no-claimkorting.

Geld besparen op autoverzekering

Met een Allrisk verzekering betaal je een hogere premie dan voor een WA of WA+ beperkt cascoverzekering,. Toch zijn er verschillende manieren om op je autoverzekering te besparen zonder aan dekking in te leveren. Een van de meest effectieve manieren is het vergelijken van verzekeringsopties van verschillende aanbieders. De kosten van een autoverzekering variëren namelijk aanzienlijk, en door te vergelijken kun je mogelijk honderden euro’s per jaar besparen.

Tot slot blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl dat het behoud van schadevrije jaren cruciaal is. “Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te lager de premie vaak uitvalt”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Het zorgvuldig omgaan met je auto en het vermijden van schades speelt dus een significante rol in het beperken van verzekeringskosten op de lange termijn. Ook kun je kleine schades vaak beter zelf betalen, omdat je dan je no-claimkorting behoud.”